Joods Zwolle

Oude recepten

Oude recepten

Olly Kan-Kok heeft sinds haar huwelijk met Harry Kan in juni 1954 in Zwolle gewoond en ze woont er nog steeds(2014). Ze heeft in de loop der jaren allerlei recepten verzameld, die ze destijds kreeg van joodse vrouwen en mannen die in Zwolle woonden of aan hen verwand waren.
1Olly Kan-Kok

Olly bewaarde de recepten in een multiband en ze stelt hen met plezier beschikbaar voor de website joodszwolle.nl. Hieronder volgen de recepten, waar iedereen van kan genieten tot op heden en in de toekomst!

We houden ons aanbevolen voor méér recepten van joodse mensen uit Zwolle.

Koegel met peren    (6 tot 8 porties) parve
2

Ingredienten:

1,5 kilo stoofperen
1 liter appelsap (ongezoet en zonder prik)
1 kaneelstokje
Schil zonder wit van ½ citroen, het sap hiervan erbij
Voor het deeg:
400 g zelfrijzend bakmeel
100 g rozijnen
2 el bakgember
2 el gemberstroop
1 el kaneel
1 theelepel zout
De fijngehakte andere ½ citroenschil
100 g amandelsnippers
1,5 dl zonnebloemolie
1 dl lauw water
Mespunt nootmuskaat
1 ei

Bereiding (koegel met peren):

Peren schillen, in vieren snijden. In grote diepe vuurvaste schaal of gietijzeren geëmailleerde pan het appelsap, kaneelstokje, repen schil van ½ citroen doen.
Breng de peren hierin aan de kook. Het vocht tegen de kook aanhouden, totdat je makkelijk in de stukken peer kan prikken (ca. 20 minuten).
Meng in een kom alle ingrediënten voor het deeg door elkaar, inc. Rest citroenschil, fijngehakte. Maak een samenhangende kleffe bal. Voet zonodig wat extra lauw water toe. Eventueel een ei erbij als bindmiddel.

Schep de stukjes peer in de schaal of pan en voeg kookvocht toe, zodat ze net niet helemaal onder staan. Bewaar het resterende vocht. Verdeel het deeg over de peertjes. Zet schaal of pan 3 uur in de over op 120 graden (heteluchtoven) of 150 graden (gewone oven). (In slowcooker ongeveer 8 uren).

In de oven moet de koegel om het uur vochtig worden gehouden door er wat perenkookvocht overheen te scheppen. Warm opdienen.

Gremsjeliesj  (waarschijnlijk recept van Netje van der Sluis)
3Netje en Hartog van der Sluis in 19574Gremsjeliesj

Ingredienten:

6 Matzes
3 a 4 eieren
125 gram suiker
Matzemeel
100 gram gehakte amandelen
100 gram rozijnen
Kaneel
Geraspte citroenschil
Zout

Bereiding (gremsjeliesj):

Matzes verkruimelen, wat water erdoor mengen. Toevoegen: suiker, rozijnen en amandelen. Eieren goed kloppen. Stevig beslag maken door aan de matzes de eieren en wat matzemeel toe te voegen. Eetlepels van dit deeg bakken in de hete olie.

Flensjes (hoogstwaarschijnlijk een recept van Netje van der Sluis)
5

Ingredienten:

100 gram bloem
Snufje zout
3 eieren
½ liter melk
80 gram boter

Bereiding:

Roer eieren (met zout) goed los, bloem erbij, roeren. Melk erdoor bij beetjes. Beslag moet helemaal glad zijn. Eventueel met mixer.


We denken dat het volgende recept, handgeschreven door Harry Kan, oorspronkelijk van Netje van der Sluis was. Hier een recept van charoset ('charousjes'), een speciaal gerecht dat tijdens de Seideravond (Pesach) wordt geserveerd. Lang geleden kwamen een aantal joodse vrouwen bij elkaar in de keuken van Netje van der Sluis en tesamen bereidden ze de culinaire kant van de Seideravond voor.
6Handgeschreven door Harry Ka7Harry Kan omstreeks 2003 Bron: Mirjam Kan


Open vruchtentaart  -  Recept van Netje van der Sluis-Rosenbaum
8

Ingredienten:

¼ Pond boter
1 ons witte suiker
1 pakje vanillesuiker
2 ons bloem of zelfrijzend bakmeel
1 klein ei

Bereiding:

Oven op 190 graden ongeveer 25 minuten bakken tot bovenkant lichtbruin is. Na afkoelen de vruchten erop. Jonker Fris.


Boterkoek   -   Recept van Netje van der Sluis-Rosenbaum

Ingredienten:

4 ons zelfrijzend bakmeel
2 ons suiker
3 pakjes vanillesuiker
½ pond roomboter
Gembersap en/of gember erdoor en iets melk over het deeg.

Onder in oven 25 minuten op  200 – 225 graden.
 
Honingcake    -   Wil Snoeijer   (2 cakes)
9Wil Snoeijer Bron: Mirjam Kan10Honingcake

400 gram bakmeel
2 theelepels koekkruiden
4 eieren
150 ml zonnebloemolie
200 gram donkerbruine suiker
300 gram honing (vloeibaar)
1 eetlepel instantkoffie
200 ml warm water
150 ml sinaasappelsap (evt. 2 eetlepels cognac erbij i.p.v. sap)

Vet 2 bakblikken in van 900 gram plus bakpapier.
Oven voorverwarmen op 160 graden.
Meng bakmeel met kruiden.

In andere kom de eieren mengen, olie, suiker, honing en sinaasappelsap. Goed door elkar met mixer. Los oploskoffie op in het water en voeg toe. Dit voorzichtig mengen, glad meel.

Verdeel het mengsel over de beide bakblikken en ongeveer 65 minuten bakken tot bovenkant veerkrachtig is.
11Handgeschreven recept van honingcake door Wil Snoeijer, in Zwolle geboren en getogen.


Rozebottelkruimelkoek
55

Benodigdheden:
500 gram zelfrijzend bakmeel
250 gram basterdsuiker
200 gram boter
2 pakejs vanillesuiker
1 ei
Kaneel naar smaak
Potje rozebottel (of andere) jam
6 eetlepels griesmeel
6 eetlepels kristalsuiker

Bereiding:

Van bakmeel, basterdsuiker, boter, vanillesuiker, ei en kaneel beslag maken.
Dit in 3-en delen. Bakblik met folie of bakpapier en 2/3 beslag erop. Dit 10 minuten bakken in hete oven.
Tegelijkertijd overgebleven deeg verkruimelen en vermengen met griesmeel en suiker. Ook de jam verwarmen en smeuig roeren.
Na 10 minuten gebak uit oven halen, de warme jam erover uitsmeren en het gekruimelde deeg erover strooien. Gebak terug in hete over schuiven en in 20-30 minuten gaar en lichtbruin bakken.


Mousse chocolat   -   Recept van Anneke Zeldenrust-Pos
13Anneke Zeldenrust-Pos (de moeder van Olly Kan-Kok). Ze woonde in Zwolle vanaf 1976.
14

Ingredienten en bereiding:

3 grote bittere repen
2 ½ soeplepel water
2 eetlepels suiker
5 dooiers, en daarna 5 stijfgeklopte eiwitten toevoegen

Appelstrudel   -  Recept van Anneke Zeldenrust-Pos
15

Ingredienten:

3 Ons zelfrijzend bakmeel
1 ons boter
Ong. 60 gram suiker
1 ei en zout (1/8 liter melk?)

Vulsel: appelen, rozijnen, krenten, kaneel

Bereiding:

Deeg maken: ½ uur op lauwe plaats laten liggen
Servet met bloem bestuiven, deeg erop uitrollen, ½ cm dik. Daarin vulsel dichtrollen, wat ei of water erop. Zachtjes in oven bakken en dan met poedersuiker bestrooien.

Appelcake  -  Recept van Anneke Zeldenrust-Pos
16


Ingredienten:

125 gram roomboter
125 gram suiker
3 eierdooiers
Wat citroensap
½ pond cakemeel
3 stijfgeklopte eiwitten

Bereiding:

In deze volgorde mengen: ong. 1 pond kleine, harde appelen in mootjes cirkelvormig in het deeg drukken. Ruggetjes naar boven, inkerven.
Ongeveer 1 uur bakken onderin oven op 160-170 graden. Na afkoeling gesmolten abrikozenjam met een beetje water vermengd erop smeren (of citroensap i.p.v. water).

Boterkoek    -   Recept van Anneke Zeldenrust-Pos
17


Ingredienten:

250 gram roomboter
350 gram meel
175 gram suiker
Wat rozijn
1 Eidooier
Zout
Wit van ei eroverheen
Scheutje gembernat
Beetje gember

Een ½ uur in oven van ongeveer 200 graden

Kransjes  -   Recept van Anneke Zeldenrust-Pos
18

Ingredienten:

150 gram bloem
100 gram roomboter
80 gram basterdsuiker
1 Pakje vanillesuiker

Bereiding:

Midden in oven 15 a 20 minuten. Op het laatst wat bovenwarmte.

Croute – zoet    -    Recept van Anneke Zeldenrust-Pos
19
Ingredienten:

½ Pond pannekoekenmeel
100 gram suiker
125 gram boter
1 ei
Beetje zout

Ong 30 minuten in de oven.

Kippenpastei  -  Recept van Anneke Zeldenrust-Pos
20

Ingredienten:

1 Gekookte grote soepkip klein maken
3 uiten snipperen en fruiten
5 a 6 tomaten fijn maken (of tomatenpuree) erdoor mengen

Bereiding:

Het gesneden kipvlees erdoorheen doen en pikanter maken met peper, zout en maggi kruiden. Croute maken van feuillete deeg of kopen. In over warm en bruin bakken.

Kokosmoppen  -     Recept van Reina Kan-Slager
21Reina Kan-Slager eind 1949 (ze woonde in Zwolle sinds 1946)22Kokosmoppen

Ingredienten:

140 gram zelfrijzend bakmeel
100 gram roomboter
100 gram suiker
50 gram gemalen kokos
½ ei, citroensap, zout

Bereiding: Zeef bloem met zout in een kom. Voeg de boter toe en snijd deze in kleine stukjes door de bloem. Daarna overige ingrediënten toevoegen, samenhangende bal. Deeg tot een rol vormen en snijd hiervan plakjes van ca. 1 cm dikte. Leg koekjes op beboterd bakblik, in midden van oven en lichtbruin bakken. Wel oven voorverwarmen 20 minuten op 200 graden. Bakken duurt 25 minuten op dito graden.

Kokoskoek  -   Recept van Reina Kan-Slager
23

Ingredienten:

2 ons kokos
½ ons zelfrijzend bakmeel
75 gram boter
1 ons basterdsuiker
1 ei
50 gram rozijnen
 
Alles ongeveer 20 minuten in de oven

Cocosmacaronen  -    20 kleinen    -  Recept van Reina Kan-Slager
24

Ingredienten:

125 gram geraspte cocosnoot
125 gram suiker
2 eiwitten, bladen ouwel

Bereiding:

Eiwitten stijfslaan, voeg suiker erbij en rest eiwitten dan tot taaie massa slaan. De geraspte cocsnoot erdoor mengen. Met behulp van 2 theelepels of eetlepels koekjes maken op bakblik. Oven voorverwarmen (5 minuten), in midden oven zetten. 20 Minuten tot buitenkant bros is en licht van kleur.


Appelcake  -  Recept van Hilde Marcus-Loeb
25Hilde Marcus-Loeb Bron: Mirjam Kan26Appelcake

Ingredienten:

½ pond zelfrijzend bakmeel
½ pond roomboter
½ pond suiker
5 eieren
1 zakje vanillesuiker
3 flinke goudrenetten, iets zout, kaneel, rozijnen.

Bereiding: Hele eieren en suiker kloppen, boter erin doen. Bloem, vanillesuiker, zout.
Appels in schijfjes in springvorm, rozijnen, kaneel, iets suiker er boven op.
Ruim 1 ½ uur in matige oven onderin (170 graden). Een andere joodse vrouw bakt echter precies 1 uur en laat dan ovendeur open nog 5 minuten.

 

Boterkoek   -   Recept van Hilde Marcus-Loeb

Ingredienten:

250 gram roomboter
200 gram suiker
300 gram meel
Pakje vanillesuiker
Hele gemberballetjes stuk snijden.

Bereiding:

Dan kneden en in vorm doen, alles met koffiemelk bestrijden. Gemalen amandelen erover.
Oven op 225 graden een ½ uur onder in zetten.

Vruchtenkoek  -   Recept van Hilde Marcus-Loeb
8

Ingredienten:

100 gram amandelen
50 gram hazelnoten
50 gram walnoten
200 gram rozijnen
2 eieren
1 Pakje franse vruchtjes, klein gesneden
2 eetlepels citroensap
7 lepels gezeefd zelfrijzend bakmeel
5 lepels suiker

Bereiding:

Meel, suiker, rozijnen, noten, amandelen, vruchtjes door elkaar met geklopte (hele) eieren en citroensap. Aluminiumfole op cakevorm leggen. Oven voorverwamen en ong. 40 minuten in midden oven op stand 4-5

Pruimentaart   -  Recept van Isolde Brest-Greefkes
27Isolde Brest-Greefkes Bron: Olly Kan-Kok28Pruimentaart

Ingredienten:

3 Ons zelfrijzend bakmeel
½ pond boter
½ pond basterdsuiker = 2 ons voor het deeg en ½ ons door de pruimen.
1 Pakje vanillesuiker + zout.

Bereiding:

Pruimen met schil halveren, op gemengde beslag in taartvorm leggen, met ronde kant naar boven. – Dan 70 minuten op stand vier in oven.


Boterkoek  -   Recept van Isolde Brest-Greefkes

Ingredienten:

3 ½ ons bloem
½ pond boter
175 gram basterdsuiker
2 lepels gember en wat sap

In overn op 190-200 graden gedurende 30 minuten, waarvan de laatste 5 minuten onderwarmte.

Koekjes  -   Recept van Isolde Brest-Greefkes
29

Ingredienten:

200 gram bloem
100 gram zelfrijzend bakmeel
225 gram roomboter
150 gram basterdsuiker
Met geklopt ei bestrijken, eventueel 1 amandelkoekje er boven op

 

Goulash   -  Recept van Isolde Brest-Greefkes
30

Ingredienten en bereiding:

Uiten fruiten, tomaten sudderen, met 3 eetlepels water of bouillon erbij + paparikapoeder, bouillonblokjes, kerrypoeder naar smaak erbij.

Vlees erin, gekookte rijst erbij.

Bruine bonensoep    -   Recept van Isolde Brest-Greefkes
31

Ingredienten:

2 grote uiten  -   glazig fruiten in boter
¼ knolselderij in kleine stukjes erna meestoven
Laurierblaadje
Paar blikken bruine bonen
1e door zeef fijn malen
2e er zo in doen, uit blik

Bouillon en gekookt vlees toevoegen, op smaak brengen d.m.v. peper, zout, kruiden.

Samen: 1 uur stoven

Crumble pie  : Lime Regis
32
Ingredienten:

8 ounces = 225 gram bloem
4 ounces : koele boter
4 ounces: basterdsuiker

Bereiding:

Alles door elkaar kneden, niet als bal maar losse stukjes.

Vul helft van een schaal met vruchten (appelen of rabarber – rauw).
In oven op 175 graden gedurende 40 minuten. Bestrooien met poedersuiker.

Chocoladecake  -  Recept van mevr. Wajngort ( kosher hotel in Montreux met Nederlandse kokkin)
33

Ingredienten:

In 1e schaal:

3 ½ glas zelfrijzend bakmeel
3 glazen suiker
1 pakje vanillesuiker
¾ glas cacao
2 a 3 eetlepels gemalen hazelnoten/amandelen
Wat koffiepoeder

In 2e schaal:
4 hele eieren
1 glas olie
2 ½ glas water

Met mixer goed mengen, stand 3-4 gedurende minimaal 1 uur.

Havermoutkoekjes

34

Ingredienten:

2 kopjes havermout
1 eetlepel boter
1 ½ kop suiker
Druppels amandelolie
2 eetlepels bakpoeder
2 eierdooiers
2 eiwitten, stijfgeklopt
Poedersuiker

Bereiding:

Meng alle ingrediënten, lepel vol beslag erop. Half uur in zacht voorverwarmde oven 150 graden bakken. Neem de warme koekjes met een pannekoekmes van de bakplaat, laat ze afkoelen en poeiersuiker erover.


Cake    -   Recept van Eddy de Weerd
35Eddy (derde van links) op 8 januari 1989 Bron: Mirjam Kan
Eddy was beroemd om zijn cake, die altijd klaar stond voor gasten op Shabbath.
36

Ingredienten:

1 zakje cakemeel (zelfrijzend) = 200 gram
Mespuntje zout
2 ons suiker
2 vanillesuiker (of andere smaak, b.v. rum of citroensap)
2 ons roomboter – smelten
5 eieren

Voorbereiding:

Hele eieren, dik romig kloppen. Suiker en smaakje erbij. Weer kloppen.
Gesmolten boter er doorheen mixen gedurende paar minuten.
Bloem, in gedeelten, erdoor scheppen.

Oven op 175 graden gedurende 1 uur, onderin. Niet voorverwarmen. Klaar: meteen uit oven halen. Even los opschudden, dan al folie over de rand leggen.
 

Worteltjestaart  -  Ruelblitierte
Zwitsers recept van Caroline Rouwenda
37Caroline staat derde van links bij het voorbereiden
van de Seideravond anno 2000 Bron: Mirjam Kan

38

Ingredienten:

5 eigeel en 250 gram suiker roeren

250 gram worteltje fijn geraspt
250 gram amandelelen gemalen
1 citroenschil- en sap toevoegen

Ingredienten (worteltjestaart):

80 gram bloem of zelfrijzend bakmeel
1 eetlepel bakpoeder zeven en toevoegen

5 eiwitten stijven met snuifje zout

Bereiding:

Het geheel ine en goed ingevette en  met bloem bestrooide vrom.
Bakken bij 180 graden ca. 50 minuten. Garneren met glazuur (b.v. citroen: 250 gram poedersuiker en 2-3 eetlepels citroensap)

Jan Hagel              -        Recept van Suze Slager-De Wied (uit Steenwijk, maar lid van Zwolle)
39Suze Slager met haar dochter Eveline, omstreeks 1996 Bron: Mirjam Kan40Jan Hagel

Ingredienten:

250 gram zelfrijzend bakmeel
125 gram witte basterdsuiker
175 gram boter
Zout
1 theelepel kaneel
Wat melk
50 gram grove suiker
50 gram havermout

 

Bereiding (Jan Hagel):

Maak deeg, gelijkmatig uitdrukken op bakplaat. Melk erover heen, dan suiker, dan havermout vermengen, d.w.z. strooi het gelijkmatig op de melk.
Oven voorverwarmen op 175 graden, boven in oven bakken, ong. 20 minuten.
Snijd de koek direct uit de oven in vierkante stukken

Cocoskoek  -  Recept van Suze Slager-de Wied
41

Ingredienten:

½ pond gemalen cocos
2 ons suiker
1 ½ ons boter
50 gram bloem
Een beetje melk
Geraspte citroenschil

In hete oven, kort, iets boven het midden.

Amandeltaart    -    Recept van Jeane Zeldenrust-Levi (oma van Olly Kan-Kok en moeder van Anneke Zeldenrust-Pos)
42Jeane op het huwelijk van Olly en Harry Kan op 13 juni 1954,
een jaar voor haar overlijden. Vlnr.: Harry en Olly, Jeane,
Anneke Zeldenrust-Pos, Rie Heijmans (onderduikmoeder Olly).
Op de rug: Reina Kan-Slager Bron: Olly Kan-Kok

43

Ingredienten:

1 pond amandelen malen
Suiker naar smaak
1 vanillesuiker
Snuifje zout
1 eierdooier

Bereiding:  Alles samen tot deeg maken. Ongeveer 20 minuten in oven, tot het bruin is.

Citroenvla   -   Recept van oma Jeane-Zeldenrust-Levi
44

Ingredienten:

6 eierdooiers
Suiker naar smaak

Bereiding:

In oven bakken tot het lichtbruin is.
Eiwit erg stijf kloppen, dan de dooiers er in, dan puur citroensap erin.

Pittige gehaktballetjes als hapje
45

Ingredienten:  

500 gram rundergehakt
1 fijn gesneden ui
1 ei
6 beschuiten
Zout en peper
Mespuntje knoflookpoeder
Snufje oregano
Snufje komijnpoeder
1 theelepeltje sambal
1 blikje soepgroente
Twee eetlepels fijngesneden selderie

Voorbereiding:

Alles door elkaar mengen (laat wel de soepgroente eerst goed uitlekken) en maak er balletjes van. Bak ze in wat olie of boter bruin en gaar. Koud serveren, je kunt ze versieren met stukjes fruit.
 Extra tip: haal de balletjes door het beslag van appelbeignets. Een heerlijke hap voor Oud en Nieuw. U bakt ze dan gewoon in olie, net als oliebollen.

20 Gevulde eieren
46

Ingredienten:

10 eieren
1 dunne prei
1 klein uitje
1 augurkje
Stukje rode paprika
1 plakje ham
Mayonnaise of frietsaus
Aromat

Voorbereiding:

Kook de eieren hard, laat ze afkoelen, pel ze en snij ze doormidden. Doe het geel in een bakje. Snij van de bolle kant van de eieren een klein plakje af (dit voorkomt glijden op het bord of schaal). Doe deze stukje bij het eigeel en maak dit fijn met een vork.

Was de prei, snij deze in de lengte in vieren en snij ze dan heel fijn.
Het uitje, de augurk, paprika en ham ook heel fijn snijden.
Voeg dit bij het eigeel en meng dit door elkaar. Doe er wat aromat en mayonaise bij, maar voorzichtig met de mayonaise want er moet een stevige massa ontstaan (geen papje).

Vul de halve eieren en versier ze met stukjes paprika en peterselie. Wil je een andere kleur, b.v. roze, voeg er dan paparika-poeder door. Voor gele vulling: kerrie. Voor creme-vulling: nootmuskaat.

Tot slot een kwarktaart-recept in het handschrift van Olly Kan:
47
48

.
Top of Page