BLOG STEREN ,JAAP EN ESJE

Jacob Blog (Jaap) werd geboren in Amsterdam op 21 april 1917. Zijn vader was Mozes Lion Blog (uit Amsterdam, drogist) en zijn moeder Mathilde Fortuin (uit Lochem). Jaaps zuster is Selina (Lily) Steren-Blog geboren in Amsterdam op 15 juli 1920. Jaap en Lily groeiden op in Amsterdam. In het begin van de oorlog ontmoette Jaap, Esje Roosje Steren, geboren in Dalfsen op 7 februari 1915. Toendertijd werkte Esje in Amsterdam.

Toen de Joden begonnen onder te duiken in 1942, doken Esje, Jaap en Lily onder samen met Esje’s ouders – David en Sara Steren-De Lange –in de buurt van Dalfsen. Ook Mozes Nathan Steren (Max), Esje’s broer, dook onder op hetzelfde adres. Gedurende de 3 jaren dat ze ondergedoken zaten, werdenMax en Lily verliefd op elkaar.  (zie: Steren-Blog, Max en Lily). Ook Jaap en Esje werden een paar.

Jaap en Esje trouwden in Dalfsen op 19 september 1945 en Max en Lily in 1947.  Ze gingen in Zwolle wonen waar Jaap werk vond (eerst in een huurhuis in de Genestetstraat, daarna in hun eigen huis in de Carry van Bruggenstraat).

Esje en Jaap Blog, ca. 1955
Bron: Joop Blog

De Blogs en de Sterens op opa David Sterens 80e verjaardag, 12 maart 1962.
Voorste rij: Esje, Opa David, Oma Sara,
Max. Achterste rij: Jaap, Joop, Daaf, Tilly,
Ben, Maurits, Lily) Bron: Joop en Ben Blog

Esje en Jaap met hun (klein)kinderen in 1977 in Zwolle Eerste rij:
Jaap met Efraim, Esje met Chaim en Daniël, Joy. Achterste rij:
Henriëtte met Ayalon, Ben, Maurits, Marjan, Joop.
Bron: Joop en Ben Blog

Op 27 juni 1976 trouwden Ben en Henriëtte in de Sjoel
Bron: Ben Blog

De ondertekening van de Ketuba (Joodse huwelijksakte)
door Koos Caneel in de bij-sjoel, 27 juni 1976

The-De vrouwen, 27 juni 1976, uiterst links: Pauline Vecht
Bron: Ben Blog

Het Amsterdams Synagogale koor. Van links naar rechts: Bert Polak,
Jaap Roos, voorzanger Hans Bloemendal. Uiterst rechts: Daan Stibbe,
op 27.6.1976  Bron: Ben Blog

Het gelukkige bruidspaar, 27 juni 1976
Bron: Ben Blog

Esje en Jaap op 27 juni 1976
Bron: Ben Blog

Jaap kwam uit een religieus gezin. Hij had chazzanoet (Joodse liturgie, synagogale muziek) van jongs af aan geleerd. Toen hij naar Zwolle kwam, functioneerde  hij als voorzanger, samen met Lex Vleesblok. Hij gaf rondleidingen in Sjoel, regelde de kidoesj (zegen over de wijn), bereidde bar mitswa-jongens voor op het lezen uit de Tora. Jaap verrichte Joodse rituele lijkwassingen en hield begrafenissen. Zowel Jaap als Esje waren zeer betrokken bij het J.N.F.  (Joods Nationaal Fonds), WIZO (internationale Joodse Zionistische vrouwenorganisatie) en bij alle aspecten van het Joodse leven in Zwolle. Ze stonden aan het hoofd van vele organisaties gedurende de jaren dat ze in Zwolle hebben gewoond, bezochten de joodsebejaarden
en zieken. Alles met nesjomme (hun hele ziel).

Jaap als voorzanger in de Sjoel, 27 juni 1976
Bron: Ben Blog

Jaap bezat een zaak in kantoor-artikelen (inclusief hand- en electrische typmachines en rekenmachines, nog voor de computertijd). Toen hij 60 jaar werd (in 1977) verkocht hij de zaak en ging met pensioen. In april 1986 besloten Esje en Jaap naar Amsterdam te verhuizen, om zo dichter bij Maurits en Ben en hungezinnen te komen wonen. De Joodse gemeente in Zwolle zag hen node gaan, maar vanzelfsprekend hadden ze begrip voor hun redenen.

Esje en Jaap in 1990

In april 2003 bezochten Esje en Jaap samen met hun drie zonen de Sjoel in Zwolle. Daar ontmoetten ze Harry Kan, de voorzitter van de Joodse gemeente, samen met zijn dochter Mirjam:

Bron: Mirjam Kan

Maurits, Jaap, Ben en Joop, zittend op hun oorspronkelijke
plaats aan de mannenkant in de Sjoel
Bron: Joop Blog

Jaap voor de Almemor, waar hij ooit vele gebeden gezongen heeft,
nu met zijn oudste zoon Maurits Bron: Mirjam Kan

Het gezin Blog voor de Sjoel, april 2003
Bron: Joop Blog

Zowel Jaap als Esje zijn in Amsterdam overleden. Esje op 23 oktober 2005  en Jaap op 19 september 2006, de datum van hun 61ste  huwelijksdag. Zij liggen zij aan zij begraven op de Joodse begraafplaats.