ADELAAR-GROENMAN, SIEGFRIED EMIL EN ALIDA

Siegfried Emil Adelaar (Sieg) is geboren in Amsterdam op 23 januari 1909. Zijn ouders waren Eduard Adelaar (Gorinchem, 8 maart 1873 –Zwolle, 8 april 1943) en Klara Adelaar-van Huiden (Oude Pekela, 26 juni 1875 – Zwolle, 8 april 1943). Hij was enigskind. Hij was handelsreiziger.Op 22 december 1937  trouwde Sieg (in Amsterdam) met Alida Leanore Groenman, geboren in Amsterdam op 10 maart 1907. Alida was de dochter van Salomon Groenman en Dorethea Lissauer: Het volgende gedicht werd opgedragen aan het jonge bruidspaar, Sieg en Alida, tijdens het huwelijksdiner:

Siegfried en Alida op hun huwelijksdag Bron: Dorit Alon (Doortje Adelaar)

Siegfried en Alida op hun huwelijksdag
Bron: Dorit Alon (Doortje Adelaar)


Bron: Dorit Alon (Doortje Adelaar)


Bron : Ora Hojman (Claartje Adelaar)

Het echtpaar leefde in de Genestetstraat 44. Er werden twee dochters geboren: Dorothea Clara Adelaar (Doortje), op 15 november 1939 en Clara
Catharina Adelaar (Claartje),op 25 mei 1941.

Alida Adelaar met dochter Doortje
Bron: Dorit Alon (Doortje Adelaar)

Opa Eduard met Doortje
Bron: Dorit Alon (Doortje Adelaar)

Alida, Sieg en hun jongste dochter, Claartje
Bron: Dorit Alon (Doortje Adelaar) en Ora Hojman (Claartje Adelaar)

Doortje Adelaar met mevrouw Duim, de hulp in de huishouding
Bron: Dorit Alon (Doortje Adelaar)

Doortje in de teil in de tuin in de Genestetstraat. Geen enkel huis is nog gebouwd achter het huis
Bron: Dorit Alon (Doortje Adelaar)

Siegfried en Alida Adelaar werden vermoord in Auschwitz op 8 april 1944. De grootouders Adelaar uit Zwolle hadden exact een jaar eerder zelfmoord
gepleegd. De ouders van Alida werden omgebracht.

Doortje en Claartje waren de enige overlevenden van hun familie. Ze waren ondergedoken in een Christelijk weeshuis in Garderen op de Veluwe. Na de Oorlog nam een joods echtpaar uit Driebergen, Adèle en Simon de Leeuwe, de meisjes in huis. Adèle werd benoemd tot toeziend voogd. Ze hadden twee kinderen van zichzelf.Hun oom Jaap Groenman (de broer van hun moeder) heeft op een gegeven moment geprobeerd om zijn nichtjes te adopteren en dat lukte hem in 1951. Doortje was toen 11 en Claartje bijna 10 jaar. Indertijd waren ze zich als kinderen onvoldoende bewust van de betekenis die deze vrij plotseling breuk inhield, ook voor de inmiddels gescheiden Adèle de Leeuwe.

De zusjes  verhuisden toen met hun oom naar Amsterdam. In de loop der tijd voelden ze zich minder prettig in het gezin van oom Jaap. Na een aantal jaren klaagde Adèle de Leeuwe Jaap Groenman aan via het gerechtshof. De rechter vroeg toen aan Doortje wat ze zelf graag wilde en ze gaf aan dat ze graag naar Israel wilde emigreren. Claartje uitte dezelfde wens. Dat was het moment dat Claartje (in 1958) naar Israel emigreerde, ze was toen 17 jaar. Ze kwam terecht in kiboets Hazorea en leerde na twee maanden haar toekomstige man, Asher, kennen, een emigrant uit Argentinie. Sindsdien is haar Hebreeuwse naam Ora Hojman. Doortje moest eerst haar eindexamen afmaken in Nederland, maar dat lukte haar niet. Ook zij emigreerde naar Israel, in 1959. Na vrij korte tijd leerde zij haar toekomstige man, Yoram Alon, kennen. Haar Hebreeuwse voornaam werd Dorit. In 1981 scheidden ze. Doortje heeft vier kinderen en zeven kleinkinderen. Claartje heeft twee kinderen en zes kleinkinderen, allen leven in Israel.

Doortje en Claartje (vooraan) op 14 januari 2003 tijdens
de Zwolle-reunie in Haifa, Israel Bron: Mirjam Kan

Doortje en Claartje waren de enige overlevenden van hun familie. Na de oorlog nam een oom hen in huis, maar ze redden het niet goed bij hem en gingen ze hun eigen weg op heel jonge leeftijd. Doortje heeft 4 kinderen en is gescheiden. Claartje is getrouwd met Asher Hojman en heeft 2 kinderen. Beiden leven in Israel.