KAN-SLAGER, MEIJER EN REINA

Meijer Kan, foto die in het kantoor H.I. Kan & Zoon hing Bron: Olly Kan-Kok

Reina en Meijer op vakantie in Weggis, Zwitserland, augustus 1937 Bron: Olly Kan-Kok

Reina en haar tweelingzuster Klara werden op 9 maart 1897 in Steenwijk geboren. Hun ouders waren Izak Slager en Grietje Gokkes. Behalve de tweeling waren er nog zes broers en zusters. Omdat de baker de naambandjes van de baby’s verwijderd had, voor ze hen in bad deed, weet niemand eigenlijk  of Reina en Klara inderdaad de originele Reina en Klara waren.

Klara en Reina October 1949 Bron: Olly Kan-Kok

Harry, Reina en Meijer in 1946, in de Anna Paulownastraat, Zwolle Bron: Olly Kan-Kok

Kort na de oorlog verhuisden Meijer en Reina naar Zwolle. Reina voelde zich niet meer op haar gemak in Steenwijk, nadat zoveel vrienden en familieleden uit haar geboortestad,vermoord waren. Meijers vader, Hartog Kan, was destijds in Steenwijk een schroothandel begonnen onder de naamH.Kan en Zoon. Toen, na de oorlog, Eduard Danneboom niet terugkwam, kocht Hartog zijn Zwolse schroothandel van de weduwe Selma Danneboom-Katz. Een derde vestiging,  in Kampen, origineel in het bezit van S. Boektje, werd, toen het bleek dat ook de heer Boektje de oorlog niet overleefd had, door Hartog gekocht van een neef.

Advertentie van kort na 1945 Bron: Minke Kraijer en Olly Kan-Kok

Meijer schreef in het J.N.F.-book (Joods Nationaal Fonds) dat hij en zijn vrouw Reina 10 gulden doneerden om de geboorte van hun eerste kleinkind, Mirjam, te vieren Bron: Olly Kan-Ko

Meijer Kan overleed in Zwolle op 14 juli 1962, op 67-jarige leeftijd. Na Meijers dood, nam zijn zoon Harry, die al sinds 1945 bij zijn vader in de zaak gewerkt had, de schroothandel over. In 1964 verliet Reina haar woning en nam haar intrek in de “Venus”, een bejaardentehuis aan de Spoolderbergweg te Zwolle. Hoewel ze een bijzonder flinke, onafhankelijke vrouw was, wilde ze toch niet meer alleen leven. Ze heeft daar nog 22 jaar gewoond. Ze vertelde dat ze niet hertrouwd was, omdat ze wist dat ze nooit en te nimmer zoveel van een andere man zou kunnen houden, als ze van haar Meijer gehouden had.

Reina in haar woning in de Venus, Zwolle, op 85 jarige leeftijd Bron: Mirjam Kan

Op 5 juli 1986 stierf Reina in Zwolle op 89-jarige leeftijd. Zij  rust nu naast haar geliefde man op de Watersteegbegraafplaats.