Koegel met peren (6 tot 8 porties) parve

Ingredienten:

1,5 kilo stoofperen
1 liter appelsap (ongezoet en zonder prik)
1 kaneelstokje
Schil zonder wit van ½ citroen, het sap hiervan erbij
Voor het deeg:
400 g zelfrijzend bakmeel
100 g rozijnen
2 el bakgember
2 el gemberstroop
1 el kaneel
1 theelepel zout
De fijngehakte andere ½ citroenschil
100 g amandelsnippers
1,5 dl zonnebloemolie
1 dl lauw water
Mespunt nootmuskaat
1 ei

Bereiding (koegel met peren):

Peren schillen, in vieren snijden. In grote diepe vuurvaste schaal of gietijzeren geëmailleerde pan het appelsap, kaneelstokje, repen schil van ½ citroen doen.
Breng de peren hierin aan de kook. Het vocht tegen de kook aanhouden, totdat je makkelijk in de stukken peer kan prikken (ca. 20 minuten).
Meng in een kom alle ingrediënten voor het deeg door elkaar, inc. Rest citroenschil, fijngehakte. Maak een samenhangende kleffe bal. Voet zonodig wat extra lauw water toe. Eventueel een ei erbij als bindmiddel.

Schep de stukjes peer in de schaal of pan en voeg kookvocht toe, zodat ze net niet helemaal onder staan. Bewaar het resterende vocht. Verdeel het deeg over de peertjes. Zet schaal of pan 3 uur in de over op 120 graden (heteluchtoven) of 150 graden (gewone oven). (In slowcooker ongeveer 8 uren).

In de oven moet de koegel om het uur vochtig worden gehouden door er wat perenkookvocht overheen te scheppen. Warm opdienen.