VAN GELDEREN – DE HAAN DAVID EN REBECCA

David van Gelderen (28.6.1911 – 9.3.1981) is evenals zijn ouders Salomon van Gelderen  (8.8.1875– 10.1.1957) en Clara van Gelderen-Cortissos (1.3.1882 – 1.9.1966) in Hattem geboren en begraven. Hij had een zuster Froukje van Gelder – van Gelderen.

Clara van Gelderen-Cortissos Bron: Josephine Zilverberg- van Gelderen

Opa Salomon van Gelderen met zijn oudste dochter,Froukje van Gelder van Gelderen Bron: Josephine Zilverberg-van Gelderen

David van Gelderen in Hattem alsjonge man Bron: Josephine Zilverberg- van Gelderen & Heemkunde Museum Hattem

David en Bep tijdens hun Joodse huwelijksvoltrekking, in aanwezigheid van de vrouw van Chacham (de Wijze) Rodrigues Pereira (uiterst rechts) Bron: Josephine Zilverberg-van Gelderen & Heemkunde Museum Hattem

Op 15.9.1948 trouwde hij in Hilversum met Rebecca de Haan (Bep) die daar op 26.3.1920 geboren was.Ze vestigden zich in Zwolle en woonden daar de eerste jaren in een woning boven de sjoel in de Schoutenstraat die via een behoorlijk steile trap bereikt werd. Bep had een sterk ontwikkeld sociaal gevoel. Ze had altijd iets voor de schnorrers die bij de sjoel langs kwamen en op Vrijdag kregen ze geen geld maar werden voor de Shabbatmaaltijd bij de familie uitgenodigd. Ze kregen twee dochters. Clara Johanna (1.8.1949)  werd geboren toen ze nog in de woning boven de sjoel woonden. Op een dag viel Bep met haar bijna driejarige peuter van de trap. Ze probeerde haar dochtertje zoveel mogelijk met haar lichaam te beschermen, iets dat haar goed lukte want de kleine Clara vond het zo mooi dat ze zei: ”Mam, mag dat nog een keer?” Josephine Chaja (27.10.1952) werd al in een andere Zwolse woning, zonder steile trap, geboren.

Josephine en Clara van Gelderen, Poerim 1956 Bron: Josephine Zilverberg -van Gelderen

Clara, oma Clara en Fie Rozeband-van Straten, ongeveer 1960 Bron: Josephine Zilverberg-van Gelderen

David werkte als slager in de koshere slagerij van de firma Marcus in Zwolle en toen Leo Marcus in 1957 besloot om een filiaal in Amsterdam te openen, verhuisde de familie van Gelderen naar de hoofdstad. Sophie Rozeband – van Straten (Fie) miste de van Gelderens toen ze naar Amsterdam verhuisden. Dit gemis werd alleen maar erger toen Clara van Gelderen-Cortissos, die een tante van haar overleden man was, overleed in 1966.

Bep leed de laatste jaren van haar leven aan de ziekte van Alzheimer en overleed in Beth Shalom te Amsterdam op 23.12.1999. Ze is op Muiderberg begraven. Haar oudste dochter Clara is met Frans Buijs getrouwd en woont in Hoofddorp. Het echtpaar heeft twee kinderen, Naomi en Jules.Josephine is met Marcel Zilverberg getrouwd en woont in Almelo.