MEIBERGEN, ROOSJE BETSY EN JULIUS HENRI

Roosje Betsy en Julius Henri Meibergen waren zus en broer, beiden geboren in Zwolle. Hun ouders waren Benjamin Meibergen en Elisabella Vos.   Er werden drie kinderen geboren. De oudste was een dochter, Henriët Bertha (geboren 7.11.1872).  Zij en haar nazaten kwamen allen om in de oorlog. Julius was het tweede kind in het gezin, geboren op 19 oktober 1876. Roosje was het derde en jongste kind, geboren op 22 april 1879.

Roosje Meibergen Bron: Bernard Bollegraaf en Leni Dwir

Benjamin Meibergen had een schilders- en glasbedrijf. Aanvankelijk woonde het gezin in de Voorstraat, maar Benjamin verdiende goed en derhalve konden zij zich permitteren om te verhuizen naar de Korte Kamperstraat. Daar woonden ze in een riant herenhuis met een massieve deur en mooie trappen.

Roosje was onderwijzeres van beroep; in het verre verleden heeft ze ooit een tijdje in Bussum gewerkt.  Ze woonde bij haar ouders in Zwolle tot haar huwelijk (te Zwolle) met Bernard Isidor de Beer  (Winschoten, 11 april 1874 – 11.2.1935) in 1908.

Na hun trouwen verhuisde Roosje mee naar Winschoten en werkte in de familie-zaak ‘B.H. de Beer, manifacturen en gros’. Ook was ze actief in de Winschoter gemeentepolitiek, als raadslid van ‘Gemeentebelangen’, gelieerd aan de Liberale staatspartij. Jaap Meijer, een bekende Nederlandse historicus,

kon zich vele jaren later nog woordelijk een (onvergetelijke) speech van Roosje in de Gemeenteraad herinneren en hij declameerde die foutloos. Roosje was een vrouw die wist wat ze wilde.

Ze was een sociaal voelend mens. Zo heeft ze zich ook jaren ingespannen voor een weeshuis in Winschoten.  Opa verdiende goed en zodoende kon oma zich probleemloos inzetten voor de gemeenschap, ze deed dat op vrijwillige basis.

Roosje had veel kwaliteiten, maar ze had weinig verstand van huishouden, ze kon niet koken en zij wist eigenlijk alleen maar van het bestaan van de kruiden peper en zout. Ze hadden altijd een huishoudster, die het huis schoonmaakte en kookte.

Bernard en Roosje kregen twee dochters:
Suze Elize de Beer (Winschoten, 11.5.1910 – Sobibor, 11.6.43)
Elize Lucie de Beer (Winschoten, 1.4.1913 – Oijen, 20.2.2009).

Elize Lucie trouwde met Ruben Bollegraaf. Twee kinderen werden geboren uit dit huwelijk: Leni  (nu Dasberg – Dwir) en Bernard Bollegraaf. Het is dankzij Leni en Bernard dat dit familie-gedeelte tot stand is gekomen.

Leni vertelt dat haar oma dol was op pure chocola van Côte D’or, een merk dat dus al meer dan honderd jaren bestaat. Isidor liet ooit speciaal een zilveren tang voor zijn vrouw maken, waarmee ze 1 blokje chocola af kon breken. Leni, die de liefde voor chocola van haar oma heeft geërfd, veronderstelt dat oma het nooit bij 1 blokje heeft gelaten; ze had immers een vrij fors postuur.

Julius Meibergen was zakenman in Berlijn, hij was met een niet Joodse vrouw getrouwd, waarschijnlijk een Duitse.

Julius Meibergen Bron: Bernard Bollegraaf en Leni Dwir

Ondanks dat Julius gemengd gehuwd was en volgens althans de Nederlandse Nazi-wetten niet vervolgd hoefde te worden, is hij toch in de oorlog vanuit Amsterdam naar Auschwitz gedeporteerd en vermoord  op 11 december 1942.

Ook Roosje werd in Auschwitz vermoord, op 25 januari 1943.