STERN, WALTER

Walter Stern sr. werd geboren op 31 maart 1904 te Hemmerde in Duitsland. De ouders van Walter waren David Stern en Johanna Jonassohn. Walter was hun zevende kind en nakomertje in een orthodox Joods gezin. Zijn broers en zussen heetten Louis, Carl, Hugo, Frieda, Klara en Ida. Alleen Walter en Frieda hebben de oorlog overleefd. De rest is vermoord in de kampen van de Nazi’s.

Walter Stern als jonge man Bron: Walter Jan Stern (zoon)

Walter was slager van beroep. Hij leerde Erna Kröner in Lünen (zusterstad van Zwolle, hoe ironisch kan het zijn in het leven) kennen in 1932, waar zij beiden werkzaam waren bij een Joodse slager. Erna was niet-Joods. Ze was geboren op 1 decembe 1909 te Unna, Duitsland.

Zij trouwden snel, op 26 oktober 1933 en woonden nog steeds in Duitsland. In 1934 namen Walter en Erna een filiaal over van het bedrijf waar ze samen werkten in Lünen. Al snel werden ze anoniem bedreigd in verband met hun ‘Mischehe’, gemengde huwelijk. De Nazi’s eisten dat ze gingen scheiden.

Het leven werd hen zo moeilijk gemaakt, dat ze in 1936 besloten te vluchten naar Nederland. Ze dachten dat ze in Nederland welkom zouden zijn en dat het hen daar beter zou gaan. Ze kwamen in Zwolle terecht, alwaar ze samen de slagerij aan de Thomas à Kempisstraat 93 begonnen. Dat geluk heeft slechts enkele jaren geduurd, toen ook in Nederland de jodenvervolging begon. Wat een desillusie!

Slager Walter Stern aan het werk in de zaak in Zwolle Bron: Walter Jan Stern

Volgens de Nazi-wetten in Nederland had Walter niet vervolgd hoeven worden. Hij werd echter toch van huis gehaald door de Zwolse politie en geïnterneerd in het kamp in Havelte. Ook hier werd Erna geadviseerd van Walter te scheiden.

Erna bezocht af en toe Kamp Havelte en deed dat op de fiets vanuit Zwolle. In die periode raakte ze zwanger. Het was in die tijd zo, dat als je vrouw zwanger was, dat je de geboorte van je kind mocht afwachten om pas nadien vanuit Kamp Havelte doorgestuurd te worden naar Kamp Westerbork. Op doortocht naar de beruchte concentratiekampen van de Nazi’s in Polen. Zwanger worden was dus, hoe dan ook, van essentieel belang voor Erna, omdat zij zo het doorsturen van haar Walter naar Kamp Westerbork kon vertragen.

Op 5 juni 1943 werd hun zoon Walter Jan Stern geboren, voor deze bevalling kreeg vader toestemming om uit  Havelte over te komen. Walter Jan is vernoemd naar zijn vader Walter en de naam Jan komt van de vrouwenarts Jan ten Brink. Deze arts heeft Erna tijdens de bevalling bijgestaan en enorm gesteund,
doordat zij in de oorlog niet opgenomen mocht worden in het ziekenhuis en van het Nazi-regime thuis moest bevallen. Jan ten Brink  heeft zelfs lachgas gesmokkeld uit het ziekenhuis, wat in die tijd een heldendaad was. Daarna moest Walter sr. weer terug naar het kamp in Havelte

Walter sr., Erna en baby Walter, in de tuin van de Thomas à Kempisstraat 93, in 1943 Bron: Walter Jan Stern

Walter en Erna na de oorlog Bron: Walter Jan Stern

Na de oorlog ging Walter sr. verder met de slagerij.

lagerij Stern in de 60-er jaren Bron: Walter Jan Stern

Na het overlijden van zijn vader, nam Walter Jan de slagerij over. In de 80-er jaren ging hij over naar de catering-business

Reclame Bron: Mirjam Kan

Walter Jan heeft een liefdevolle en warme herinnering aan zijn vader, die veel te jong is overleden in augustus 1964. Hij is zeer trots op zijn Joodse wortels.Vader Walter stond altijd klaar voor zijn medemens, ondanks alle teleurstellingen in zijn leven, vooral aan mensen met weinig financiële middelen gaf hij graag. In 1966 trouwde Walter Jan met Annie Smit, op 21 april 1967 werd zoon Walter Maximilliaan geboren.

Walter Maximilliaan in 1993 Bron: Bianca Stern-Borsboom

In 1969 zijn Walter Jan en Annie gescheiden, tot groot verdriet van allen. In 1970 leerde hij Ineke Schaap  (geboren in Meppel op 5 juni 1948) kennen. Ze trouwden in Zwolle op 9 augustus 1978.

Door Ineke voelt Walter Jan zich goed begrepen in zijn verdriet uit het verleden en bij de verwerking van het  half-Joods zijn. Een probleem dat goed opgepakt is door het Joods Maatschappelijk Werk, een organisatie die voor alle mensen met een Joodse achtergrond bereikbaar is.

Op 16 februari 1972 werd dochter Judith Erna geboren en op 4 februari 1974 werd zoon David Rinze geboren.

Zoon David Rinze in 2010 Bron: Walter Jan Stern

Erna werd ernstig ziek en overleed in 1976, tot groot verdriet, vooral van haar kleinkinderen Judith en David, die dol op haar waren. Ze moesten haar liefde, zorg en verwennerij nu missen en dat was zwaar voor de kleintjes.

Walter Maximilliaan trouwde met Bianca Borsboom uit Hoonhorst. Ze kregen twee zonen: Walter  (geboren op 28 januari 1998) en Sam (geboren op 1 januari 2002).

De drie kleinkinderen: Sam, Klara en Walter Bron: Walter Jan en Ineke Stern

Op 19 december 2006 overleed Walter Maximilliaan (op 39-jarige leeftijd) en overviel de familie Stern het grootste verdriet van hun leven. Inmiddels hebben Bianca en kinderen het leven weer goed opgepakt. Bianca ontmoette Wim Rave uit Hattem en zij hebben nu een heel gelukkig leven samen met hem.

Judith Erna woont in Heemstede met Edgar Bakker (uit Heiloo). Zij kiezen ervoor geen kinderen op deze wereld te zetten.

David Rinze, die in het hotelvak zit, was getrouwd in 2004 met Susanne Döring uit Ravensburg, Duitsland.  Ze kregen een dochtertje, Klara Ineke Stern (geboren op 23 december 2004).

Judith Stern met Klara Bron: Walter Jan en Ineke Stern

Opa Walter Jan met kleindochter Klara Bron: Walter Jan en Ineke Stern

Ineke Stern met kleindochter Klara Bron: Walter Jan en Ineke Stern

David Rinze Stern met dochter Klara in 2011 Bron: David Rinze Stern

David Rinze en Susanne scheidden echter in 2006. David reist de wereld af voor zijn werk. Momenteel (2011) woont hij in de Verenigde Arabische Emiraten en hij werkt in Abu Dhabi.

Het is dankzij Walter Jan – en zijn vriendschap met Mirjam Kan –  alsmede Ineke Stern, dat dit deel tot stand is gekomen.

Walter Jan Stern met Mirjam Kan, december 2004 in huize Kan, Wipstrikkerallee 156 Bron: Mirjam Kan