ISRAELS –GROOTHUIS. LEVIE SALOMON EN ELISABETH

Levie Salomon Israels werd op 5 januari 1916 in Wageningen geboren. Hij was de zoon van David Israels en Bela (Beile) Rubens. Hij trouwde met Elisabeth Groothuis, die op 1 augustus 1912 in Amsterdam geboren was en de dochter was van Abraham Groothuis en Lea (Leentje) van Staveren.

Elisabeth en Levie Israëls Bron: Abby Israels (soon)

haggai Israëls als baby in Zwolle Bron: Abby Israels

Voor de oorlog studeerde Levie op het Nederlands Israelitisch Seminarium en behaalde daar de rang van “maggied” die op het seminarium direct onder de rang van rabbijn staat. Gedurende de oorlog was het echtpaar in Leeuwarden ondergedoken. Na de oorlog vanaf 1946 tot 1948 functioneerde Levie als godsdienstleraar en geestelijk leider van de Joodse gemeente in Zwolle en woonde daar boven de sjoel op de Schoutenstraat 14. Hun oudste zoon Chaggai werd daar op 8 oktober 1946 geboren. Elisabeth Israels had een hekel aan de dienstwoning boven de sjoel. De trap was vreselijk steil en het was moeilijk naar boven en beneden te lopen met de baby. Bovendien waren er veel bezoekers  die het hele synagogecomplex wilden zien en dan moest ze ook steeds weer op en neer.

In 1948 ontstond er grote spanning tussen Levie en de toenmalige voorzitter van de Joodse gemeente, Leo Marcus. Levie keurde het gedrag van het Nederlandse koningshuis gedurende de oorlog af en weigerde het traditionele gebed voor het Koninklijk Huis uit te spreken. Leo Marcus was het daar niet mee eens. Het geschil ontbrandde in zo’n fikse ruzie dat Levie en Elisabeth besloten uit Zwolle weg te gaan. Het gezin verhuisde naar den Bosch waar Levie als opvolger van opperrabbijn Heertjes de functies die hij ook in Zwolle vervuld had, waarnam. Toen Elisabeth hoorde dat ze ook in den Bosch in de dienstwoning boven de sjoel moesten wonen, weigerde ze. Zwolle was meer dan genoeg geweest. De tweede zoon Abraham (Abby) wordt in 1948 in den Bosch geboren. In 1956 verhuist de familie naar Amsterdam waar de oudste zoon Chaggai  op 1.2.1958 op 12-jarige leeftijd overlijdt, waarschijnlijk aan de toen heersende Aziatische griep. Levie werkte nog lange tijd als reizend godsdienstleraar voor de Centrale Onderwijs Commissie. Hij scheidde van Elisabeth en immigreerde naar Israel. In het begin woonde hij daar in Jeruzalem en later verhuisde hij naar het Nederlandse bejaardentehuis Beth Juliana te Herzliya. Elisabeth stierf op 3 november 1994 en Levie overleed in Herzliya op 15 mei 2001.