KAN, MIRJAM EN MAX

Mirjam en Max zijn de kinderen van Hartog Izak (Harry) en Olga (Olly) Kan-Kok. Beiden werden thuis geboren aan de Wipstrikkerallee 156 in Zwolle. Mirjam werd geboren op 5 november 1955

Bron: Mirjam Kan

Max werd geboren op 9 maart 1959. Ook zijn oma Reina Kan-Slager en haar tweelingzuster Klaar Brest-Slager zijn op dezelfde datum geboren (maar dan in het jaar 1897).

Geboortekaart van Max Kan Bron: Mirjam Kan

Opa en Granny (zo werd Reina genoemd door Mirjam en Max) Kan waren erg trots op hun kleinkinderen

Op vakantie, zomer 1959 Bron: Olly Kan-Kok

Max en Mirjam in de tuin in de Wipstrik, ongeveer 1962 Bron: Mirjam Kan

Mirjam en Max, lopend in de Wipstrik, 1963 Bron: Mirjam Kan

Hun beider lagere school was de Oosterenkschool. Hun middelbare school was de Thorbecke Scholengemeenschap, Mirjam behaalde daar Atheneum en Max Havo. Beiden verlieten Zwolle oftewel hun ouderlijk huis na het behalen van het eindexamen.

Mirjam en Max genoten een humanistische opvoeding en groeiden op in de ideeën van het traditionele Jodendom. Harry en Olly vertelden hen ook over de speciale plaats die Israël had, nadat zij allebei de oorlog hadden overleefd.

Mirjam en Max genoten van allerlei hobbies. Max speelde ooit accordeon en voetbalde, ook  houdt hij van muziek en weet daar veel van af. Mirjam leerde gitaar spelen aan de muziekschool in de Bloemendalstraat. Ook heeft ze jaren gehockeyd bij de Z.M.H.C. (Zwolsche Mixed Hockey Club).

Op haar 15e jaar werd Mirjam religieus; voor haar moeder was het moeilijk om in Zwolle voor kosher eten te zorgen, maar ze deed het toch maar. Jarenlang was Mirjam aktief bij de Joodse jeugdvereniging Bnei Akiva, ook als jeugdleidster. Ze reisde daarvoor naar Leeuwarden, maar richtte ook een filiaal op in Zwolle en heeft met enthousiasme de Joodse kinderen aldaar op zo gezellig mogelijke wijze het  Jodendom en de liefde voor het land Israël bijgebracht. Mirjam en Max leefden vanaf hun geboorte met twee echtparen die hun beide ouders hadden gered in de oorlog: Wim en Rie Heimans uit Amsterdam (Olly) en Eppe en Tine Huisman uit Steenwijk (Harry).

In de soeka (loofhut) van de Sjoel, september 1971 Boven: Mirjam en Max. Onder: Levien de Weerd en Berney Stibbe

Mirjam met oom Wim Heimans, begin 1958
Bron: Album van Wim en Rie Heimans, Mirjam Kan

Het 40-jarig huwelijksfeest van Eppe en Tine Huisman op 21 mei 1978. De familie Kan heeft altijd een bijzonder contact onderhouden met de Huismans. Staand, van links naar rechts: Johan Bos, Willem Huisman (zoon), Gosina Kuipers-Huisman (dochter), Tine en Eppe Huisman, Gé Bos-Huisman (dochter), Tiemen Huisman (zoon). Middelste rij: Anita met moeder Sientje Huisman-Venema (vrouw van Tiemen), Geertje Huisman-Lok (vrouw van Willem) met zoon Martin, Harry en Olly Kan, Homme Kuipers (man van Gosina). Onderste rij: Wim Bos (zoon van Gé en Johan), Zwaantina (dochter van Willem en Geertje), Max Kan en Gert (zoon van Tiemen en Sientje). Bron: Mirjam Kan

Mirjam met Eppe en Tine in de jaren 80 Bron: Mirjam Kan

Bron: Max Kan

Max verliet Zwolle in 1977.  Hij behaalde zijn diploma Commerciële Economie aan de H.E.A.O. (Hoger Economische en Administratief Onderwijs) in Amsterdam. Vanaf 1982 heeft hij vier jaren in Israël gewoond. Hij werkte daar en diende in het Israëlische leger:

In Israël leerde Max zijn vrouw, Ilana Pront, kennen, geboren in Amsterdam op 15 februari 1964.Op 30 juni 1985 trouwden ze in Zwolle en in 1986 kwamen zij samen terug uit Israël naar Nederland.

Bron: Max Kan

Max en Ilana wonen in Almere en zijn de ouders van drie kinderen, Daphna, Micha en Tamara. In 1976 kwam Anneke Zeldenrust, de moeder van Olly, in Zwolle wonen. Ze leefde in het  bejaardencentrum de Havezathe in de Gombertstraat, tot haar overlijden op 1 augustus 1994. Mirjam en Max noemden haar Bommy.

Max en Ilana wonen in Almere en zijn de ouders van drie kinderen, Daphna, Micha en Tamara. In 1976 kwam Anneke Zeldenrust, de moeder van Olly, in Zwolle wonen. Ze leefde in het  bejaardencentrum de Havezathe in de Gombertstraat, tot haar overlijden op 1 augustus 1994. Mirjam en Max noemden haar Bommy.

Mirjam en Max bij het huis aan de Wipstrikkerallee 156 Bron: Mirjam Kan

Mirjam emigreerde naar Israël in juli 1975 en leeft daar tot op heden. Ze is niet getrouwd maar woont  sinds vele jaren samen met Carmela Halfi-Bajayo (geboren in Jeruzalem op 26 augustus 1943).

Bron: Mirjam Kan

Mirjam werd psycho-therapeut en therapeutisch maatschappelijk werker. Ze werkt op verschillende plaatsen met volwassenen, waarvan  voornamelijk met oudere mensen en oorlogsoverlevenden. Sinds 1983 is ze  verbonden aan de stichting Elah. Mirjam woont in Zichron Ya’acov, zingt in een regionaal koor en besteedt de rest van haar vrije tijd aan het realiseren van deze website.

Mirjam in de wadi van Rosh Pinna, Israël, april 2011 Eigen bron