DAVIDSON-KEIZER, BAREND EN MARGOT

Barend Davidson werd op 10 mei 1907 in Zwolle geboren. Zijn vader was de veehandelaar Louis Davidson ( Zwolle, 29.10.1877 – Zwolle, 1.5.19390) en zijn moeder was Veronica Bilderbeek (Zwolle,  25.3.1880 – Auschwitz, 12.2.1943).

Bep Davidson in haar stoffenzaak in de Roggenstraat 9. Bron: Vera Karo-Davidson

Barend trouwde met Marchien Hélène (Margot) Keizer, die op 30 november 1904 in Hasselt geboren was.  Margots stamboom ziet er als volgt uit: Haar grootvader van vaders kant was Meijer Keizer uit Hasselt en zijn vrouw was Marchien Wolff uit Meppel. Hun zoon was David Keizer die op 16 november 1877 in Hasselt geboren werd. David Keizer trouwde met Femmetje Vierlier, die op 29  juni  1876 in  Amsterdam geboren was als dochter van Simon Vierlier uit Amsterdam en Saartje van der Sluis uit Zwartsluis.  David en Femmetje trouwden op 29 november 1903 in Hasselt en kregen daar twee kinderen.  Marchien Hélène (Margot) werd op 30 november 1904 geboren en haar broertje Semmie, die later slager werd, zag het levenslicht op 26 februari  1908.

David, Margot, Semmie enFemmetje Keizer- Vierlier Bron : Vera Karo-Davidson

Op 16 februari 1921, toen David 44 jaar was, werd hij door een stoomtram bij Lichtmis, Nieuwleusen, overreden.  Een jaar later, op 28 maart 1922, hertrouwde zijn weduwe Femmetje, in Zwolle, met Abraham (Bram) Davidson. Bram was op 10 juni  1875 in Zwolle geboren en was na de dood van zijn vrouw, Louise de Jong, met drie kinderen achtergebleven. Eén van Brams broers, Louis, was de vader van Barend, met wie Margot later zou trouwen.

Bram en Femmetje Davidson –Vierlier Bron: Vera Karo- Davidson

Louis en Veronica Davidson-Bilderbeek kregen na Barend ook een dochter, die ze Bep noemden.|Bep werd op 17 oktober  1911 in Zwolle geboren en trouwde in 1937 met Siegfried Leo (Sieg) Rudelsheim,die op 20 oktober 1907 in Hoog Zuthem geboren was. Na hun huwelijk gingen Sieg en Bep in Zwolle wonen. Op 16 maart  1938, kregen Bep en Sieg en dochtertje dat ze Hendrika  (Rietje) noemden.

Bruiloft van Bep en Sieg Bron: Vera Karo- Davidson

Helaas werden Bep, Sieg en Rietje door de Nazi’s opgepakt en naar Auschwitz gedeporteerd. Het hele jonge gezin is daar op 6 oktober 1944 omgekomen. Barend en Margot hebben elkaar in Zwolle leren kennen. Ze waren allebei muzikaal, Barend was drummer in een jazzbandje en ze namen actief deel  in amateurvoorstellingen van toneelstukken en operettes. Ze verschenen zelfs in de officiële feestgids uit 1924 – toen de Sjoel 25 jaar bestond – als “mejuffrouw Margot Keizer”  (20 jaar oud) en “de heer Barend Davidson (17 jaar oud).

Barend Davidson bij de drums in de Valo Jazz Band Bron: Vera Karo-Davidson

Barend Davidson in de Bajadere operette (van Emmerich Kalmann) op
15.2.1930 Bron: Vera Karo-Davidson

Margot Keizer bij de Bajadere operette op 15.2.1930
Bron: Vera Karo-Davidson

Barend had enige tijd een kantoorboekhandel in de Luttekestraat. Hij was echter niet zo’n goede zakenman en de winkel heeft niet lang bestaan. Barend en Margot trouwden in 1935 en gingen aan de Jufferenwal  22 in Zwolle wonen

Barend en Margot kregen een dochter, Veronica Esther (Vera) , vernoemd naar haar oma, Veronica Davidson-Bilderbeek. Zij werd op 30 maart 1937 in Zwolle geboren

Barend Davidson Bron: Website Stijkelgroep.nl

Margot Davidson-Keizer met Vera,
circa 1939 Bron: Vera Karo-Davidson

Barend, Margot en Vera in het Openlucht
zwembad in Zwolle, circa 1940
Bron: Vera Karo-Davidson

Barend overleefde de oorlog niet.  In 1941 werd hij lid van de Stijkel  verzetsgroep en later werd hij door de bezetter gepakt en naar Duitsland overgebracht. Daar werd hij op 4 juni 1943, in Tegel, Berlijn gefusilleerd.

Grafsteen van Barend Davidson
Bron: Website Stijkelgroep.nl

Vera Davidson, Femmie Keizer en Sonnie Bilderbeek in 1939
Bron: Vera Karo-Davidson

Cornelia Bromet Bron: Yad Vashem, Jerusalem

Ook veel andere familieleden overleefden de Holocaust niet.  Op bovenstaande foto van de drie peuters (van links naar rechts: Vera Davidson, haar nichtje Femmie Keizer – dochtertje van Semmie Keizer en Sophie Bromet – en diens nichtje, Sara Frederika Beppie (Sonnie) Bilderbeek – dochtertje van Godschalk Isaac Bilderbeek en Cornelia Bromet ) is slechts Vera Davidson in leven gebleven.

Margot en Vera waren, samen met alle Joden die tot dusver nog niet ondergedoken waren, opgeroepen om op 2 oktober  1942 naar het Gymnasium in de Veerallee in Zwolle te komen. Op de een of anderemanier is de plaatselijke verzetsbeweging er in geslaagd de Duitsers of hun handlangers, over te halen om Margot en Vera te laten gaan. Margot probeerde nog haar nichtje Femmie (het dochtertje van haar broer Semmie) ook mee te nemen, maar Femmie wilde bij haar moeder blijven. Op dat moment verzuchtte oma Femmetje Davidson-Vierlier die er ook met haar man, Bram, was: “ Ach,  wat maakt het uit, we zien elkaar toch weer in zes weken terug.” Het heeft helaas niet zo mogen zijn.  Femmetje en Bram Davidson lieten het leven in Auschwitz op 19 oktober  1942, evenals Femmetjes schoondochter Sophia-KeizerBromet en haar dochtertje Femmie (28.1.1936 – 19.10.1942).  Semmie Keizer kwam op 15 januari  1944 in Auschwitz, om. Sonnie Bilderbeek die op 14 februari 1937 in Zwolle geboren was, werd op 19 februari  1943 in Auschwitz, met haar moeder, Cornelia Bilderbeek-Bromet, vermoord. Haar vader, Godschalk Isaac  Bilderbeek, volgde hen twee maanden later, op 30 april 1943.Vera beschrijft haar moeder, Margot, als een sterke vrouw. Na de oorlog, toen ze als jonge weduwe samen met haar dochtertje naar Zwolle terugkeerde, ontving ze niet veel steun van de Joodse gemeenschap en sindsdien heeft ze zich van het georganiseerde Joodse  leven in Zwolle teruggetrokken. Ze onderhield wel enige persoonlijke contacten en was bevriend met Bella Anholt en Truus Cornelissen-Os. Vera leerde via een Joodse familie in Gorinchem een scheepsingenieur bij de Israëlische marine kennen. Shlomo Karo, die in 1930 in Berlijn geboren was,  woonde sinds 1939 in Palestina en werd scheepsingenieurna de oprichting van de staat Israël. In 1957 werd hij in het kader van een uitwisselingsprogramma  naar Nederland gestuurd. Op een feest dat op 15 november 1958 door het Joods Nationaal Fonds in het Kurhaus in Scheveningen georganiseerd was, ontmoetten Vera en Shlomo elkaar. Het klikte tussen de jonge mensenen op 27 februari  1959 trouwden ze voor de burgerlijke stand en op 22 maart in de Sjoel in Zwolle.

Het huwelijk van Vera en Shlomo. Op de achtergrond: Jaap Blog, Fie Rozeband,
Betsy Hony en anderen. Bron: Vera Karo-Davidson

Het huwelijk van Vera en Shlomo. Op de bima (podium): Leo Marcus, de heer Kuyt (Enschede),
David van Tijn en Lex Vleesblok. Op de achtergrond: Meijer Kan,
Menno Denneboom en helemaal rechts Leo Brest.  Bron: Vera Karo-Davidson

Op 31 Mei 1959 volgde Vera haar man en immigreerde naar Israël. Haar moeder, Margot Davidson-Keizer, nam een paar jaar later de grote stap en volgde hen naar Israël en ging in de buurt van Haifa wonen. In 1975gingen Margot,Shlomo en Vera terug naar Nederland. In 1993 verhuisde Margot naar het Joodse bejaardentehui Beth Shalom in Amsterdam. Ze overleed daar in 1998. Shlomo overleed op 2 oktober 2008. Vera woont in Amstelveen, heeft twee kinderen en vijf kleinkinderen.