STIBBE, KURT ARTHUR MAX

Dit familie-deel is tot stand gekomen in 2011 dank zij de hulp van Lilian Stibbe en Eddy de Weerd. Het derde kind van David en Rika Stibbe-van Gelderen was Siegfried Hartog (roepnaam Hartog of Harrie) Stibbe (Zwolle, 2.6.1886 – Sobibor, 14.5.1943). Hij trouwde met Anna Augusta Weber (Steen ,Duitsland, 16.8. 1890). Siegfried Hartog was concertmeester bij het Berlijns Philharmonisch Orkest.

Siegfried Hartog speelt viool in een ensemble Bron: Lilian Stibbe

De muziek en zijn beroep waren de reden dat Hartog en gezin van Amsterdam naar Berlijn zijn verhuisd. Hun enige zoon Kurt Arthur Max (Kurt) Stibbe werd geboren in Berlijn op 9 juni 1909.

Een ansichtkaart uit 9 juli 1921, door Kurt gestuurdaan zijn tante en oom, Duifje en EduardBilderbeek-Stibbe, geschreven in het Duits. Bron: Eddy de Weerd

Achterkant van de gestuurde ansichtkaart
Bron: Eddy de Weerd

Later scheidde het echtpaar. Siegfried Hartog hertrouwde met Elisabeth Alexandrie Swart (Amsterdam, 11.11.1896 – Sobibor, 14.5.1943). Zij kregen een dochter, Rosalie (Amsterdam, 21.10.1937 – Sobibor, 14.5.1943).

Uiterst rechts: Kurt en zijn vader Siegfried Hartog. Datum, plaats en andere mensen zijn onbekend
Bron: Lilian Stibbe

Carlo Alberti alias Kurt Stibbe
Bron: Lilian Stibbe

Kurt trouwde vlak voor de oorlog. Op het moment dat de aanval op Pearl Harbour plaats vond in december 1941, bevond hij zich, werkend, met zijn orkest op een cruiseschip op weg naar het toenmalige Nederlands-Indië  (Indonesië). Daar aangekomen werd Kurt gevangen genomen omdat hij Nederlander was en kwam hij in een Jappenkamp terecht. Hij maakte daar alle mogelijke wreedheden mee. Kurt heeft die periode nauwelijks overleefd. Na de oorlog ging hij terug naar Nederland en moest daar helemaal opnieuw beginnen. Dat lukte hem, hij vormde een trio en trad veel op, voornamelijk in restaurants.

Kurt trouwde met Wilhelmina Elisabeth (Wil) de Vries (Amsterdam, 10.1.1916 – Amsterdam, 31.3.2009).  Ze kregen een dochter, Lilian, geboren in Amsterdam op 17 augustus 1948.

Lilian beschrijft haar vader als een heel lieve man. Hij was een goede echtgenoot en vader, een familiemens en een groot levensgenieter. Over zijn jeugd (zoals de scheiding van zijn ouders) en de oorlog sprak hij nauwelijks, dat viel hem te moeilijk.

Wil, Lilian en Kurt Stibbe, ca. 1950
Bron: Lilian Stibbe

Van links naar rechts: Mientje Stibbe, Hermina Maria Stibbe-van Til, Kurt Stibbe, Lilian en Abraham (Ape) Stibbe
Bron: Lilian Stibbe

Abraham Isaac (Ape) Stibbe was een broer van Siegfried Hartog. Hij trouwde in Zwolle op 30 april 1912 met Hermina Maria van Til (Zwolle, 5.9.1888 – Zwolle,31.3.1960), zij had een niet-Joodse achtergrond. Ape en Hermina kregen zeven kinderen.

Kurt met Rebecca de Weerd-Stibbe (links) en Mientje van Gelder-Stibbe (rechts)
Bron: Eddy de Weerd

Wil en Kurt Stibbe Bron: Lilian Stibbe

Lilian is getrouwd met Jaap. Uit haar eerste huwelijk heeft ze een dochter, Lynda. Lynda is getrouwd en verwacht haar eerste kind eind 2011.